Bio

Gerke Verthriest (°1959)

Naar mijn aanvoelen ben ik geboren met een interesse in hoe mensen antwoorden geven op de ‘grote vragen’ en met een vermogen om hen nabij te blijven in hun donkerste donker.

Dat rouw mijn specifieke aandacht heeft gekregen, heeft alles te maken met het overlijden van mijn eerste kindje, Jojakin, 5 dagen na zijn geboorte (1979) en de dood van mijn moeder door een verkeersongeval (1984). Het gebrek aan passende steun heeft er zeker toe bijgedragen dat ik er wil zijn voor wie worstelt met het verder leven na verlies.

gerke

Op mijn eerste werkplek, het Centrum ter Preventie van Zelfmoord, kreeg ik de kans om een groep van ouders die een kind hadden verloren door zelfdoding mee te begeleiden (1992). Hier werd de kiem gelegd van hoe ik met mensen mee op weg ga: niet in ‘het wilde weg’, maar gefundeerd; niet vanuit een idee van wat ‘goed’ is, maar aansluitend bij de beleving van de ander; niet door een vooropgesteld plan te volgen, maar het spoor van de ander naar meer welzijn en zinvolheid.

Sinds 2001 heb ik een zelfstandige praktijk, eerst als rouwbegeleidster, ondertussen als rouwtherapeute en existentiële-experiëntiële psychotherapeute (zie ook Psychotherapie). Als erkend focustrainer kunt u bij mij terecht om (beter) te leren luisteren naar wat je eigen lijf je te vertellen heeft (zie ook Focussen). Wil je meer weten over mijn leertraject, klik hier.

Daarnaast ben ik gastdocente of trainer in verschillende opleidingen. Voor een overzicht zie onderaan deze pagina.

In de loop van de tijd schreef ik artikelen en boekbijdragen, zowel voor breed publiek als voor specifieke doelgroepen Een lijst van enkele publicaties kan je onderstaand vinden.

Ik ben lid van:

Mijn leertraject

De fascinatie voor het zin-zoekende van de mens en voor begeleiding blijkt uit mijn basisopleidingen: Baccalaureaat Filosofie (KU Leuven, 1980), Licentiaat Godsdienstwetenschappen (KU Leuven, 1981), Bijzondere Licentie Morele Begeleiding (VU Brussel, 1990).

Ik volgde verschillende opleidingen en diverse bijscholingen i.v.m. (gecompliceerde) rouw en de brede waaier van existentiële thema’s: niet alleen verlies omwille van ziekte en dood, maar ook verlies van levensvreugde, van zingeving, van perspectief, van energie, van contact met jezelf, van zelfwaarde, van verbinding met anderen.

Mezelf blijven bijscholen vind ik belangrijk. Ik neem deel aan studiedagen, congressen en workshops. Hieronder vindt u een overzicht van de (meerdaagse) opleidingen die ik volgde.

  • Vijfdaagse "Omgaan met verlies en rouw" Trainers: Johan Maes Zorg-Saam vzw 1999
  • Jaartraining Rouwbegeleiding Trainers: Johan Maes, Lut Celie, Robert Depauw en Chris Van Hoof Zorg-Saam vzw 2000
  • Driedaagse Workshop “Rouw op je dak” Trainers: Riet Fiddelaers-Jaspers Netwerk Palliatieve Zorg Brussel-Halle- Vilvoorde vzw i.s.m. In de wolken 2006
  • Tweedaagse Gecompliceerde rouw: diagnostiek en behandeling Trainers: Paul Boelen Zorg-Saam vzw 2007
  • Achtdaagse Mindfulness Trainers: Pim Catry Zorg-Saam vzw i.s.m. I AM vzw 2008
  • Opleiding “Energetische Communicatie” (4x driedaagse) Trainers: Luc Van Lancker en Annie Wijffels Centrum voor Nascholing en Posthogeschoolvorming, Brugge 2007-2010
  • Vierjarige opleiding Lichaamsgerichte Experiëntiële Psychotherapie Trainers: Maaike Afschrift, Johan Maes, Chris Van de Veire en Annelies Van Overbeke Kern vzw Sint-Niklaas 2009-2013
  • Jaaropleiding Counseling in Existentieel Welzijn (e-course) Trainers: Mia Leijssen, Claude Missiaen, Kurt Renders en Chris Van de Veire Katholieke Universiteit, Leuven 2009-2010
  • Tweedaagse workshop Practising Existential Psychotherapy Trainers: Ernesto Spinelli Faculteit voor Mens en Samenleving 2011
  • Opleiding Focussen niveau 2 – 4 (3 x tweedaagse) Trainers: Chris Van De Veire Focussen Vlaanderen 2011-2013
  • Jaaropleiding Specialisatie Existentiële Psychotherapie TInis Gallant, Kurt Renders en Siebrecht Vanhooren Focussen Vlaanderen 2014-2015
  • Driedaagse Workshop Thinking at the Edge (niveau 1) Trainer: Tine Swyngedouw Focussen Vlaanderen 2014
  • Driedaagse Workshop Interactive Focusing Trainers: Masumi Maeda en Miho Yamamoto Focussen Vlaanderen 2015
  • Focustrainer Trainers: Tine Swyngedouw en Katrijn Van Loock Focussen Vlaanderen 2015-2017
  • Tweedaagse Techniques of Grief Therapy Trainers: Robert Neimeyer UPC KU Leuven en Context 2016
  • E-course Shift Trainers: Ann Weiser-Cornell Focusing Resources 2017-2018

Gastdocente/trainer/vormingswerkster

Publicaties

  • Roelants, K., Verthriest, G., & Von Vietinghof-Scheel, K. (1993).Nazorg voor ouders die een kind verloren door suicide. Archives of public health, 51(5-8), 331-343.
  • Verthriest, G. (2001). “Want we zijn ook wat we verloren hebben”. Antenne, 19(4), 45-50.
  • Verthriest, G. (2001). Jezelf bewegen in een wereld van feesten. Eigen Aard, 90(11), 24-25.
  • Verthriest, G. (2003). Een tijd van stenen rapen. Eigen Aard, 91(11), 22-23.
  • Verthriest, G. (2005). Sterven is geen kinderspel. Reflecties over het opvoeden van terminaal zieke kinderen. Antenne, 23(3), 52-55.
  • Verthriest, G. (2007). De zoektocht van rouwenden naar blijvende verbondenheid met een overleden dierbare. In J. Maes (ed.). Leven met gemis. Handboek over rouw, rouwbegeleiding en rouwtherapie (pp. 270-283). Zorg-Saam.
  • Verthriest, G. (2014). Er bestaat geen troost. Rouw vanuit een existentieel perspectief. In J. Maes & H. Modderman (eds.). Handboek Rouw, Rouwbegeleiding, Rouwtherapie. Tussen presentie en interventie (pp. 181-203). Witsand Uitgevers.
  • Verthriest, G. (2018). De kracht van het ervaren van positieve emoties. Gewaarworden via focussen. In G. Claes, J. Maes & H. Modderman (eds.). Ruimte maken voor verlies en rouw in therapie (pp. 49-52). Acco.
  • Verthriest, G. (2018). EHB Overspoelende emoties. Emotieregulering via focussen. In G. Claes, J. Maes & H. Modderman (red.). Ruimte maken voor verlies en rouw in therapie (pp. 53-55). Acco.
  • Verthriest, G. (2019). Energieboost voor lichaam en geest. De weldaad van het doorleven en doorlijven van positieve emoties. In N. Cardinaels & L. Goossens (red.). Ruimte maken voor lichaam en geest in therapie (pp. 108-111). Acco.
  • Verthriest, G. & Maes, J. (2017). Het DNA van rouw. Eigentijdse handleiding voor het omgaan met rouw en rouwenden. Witsand Uitgevers.
  • Verthriest, G. (2019). Ik wil je altijd blijven vinden, altijd liever. Over hoe focussen bijdraagt aan het creëren van een betekenisvolle blijvende band. Tijdschrift Persoonsgerichte experiëntiële Psychotherapie, 57(1), 36-44.
  • Verthriest, G. & Maes, J. (2020). Het drie-sporenmodel van rouw. In C.P.W. van den Berg & A.C. van der Lit-van Veldhuizen (red.) Beter leven met een chronisch-progressieve ziekte. Gids voor zieken, naasten en professionals (153-159) Berghauser Pont Publishing, Amsterdam...
  • Verthriest, G. (2020). Solanum dulcamara. Poëzie (eigen beheer).
  • Verthriest, G. (2019). Veiligheid eerst! De ervaren veilige ruimte in jezelf als hulpbron. In N. Cardinaels & L. Goossens (red.). Ruimte maken voor lichaam en geest in therapie (pp. 104-107). Acco.

SOLANUM
DULCAMARA

SOLANUM DULCAMARA

Nu Beschikbaar

De Tussentijd Rouwtherapie & Focussen

Gerke Verthriest

Zelfs het donkerste donker draagt licht in zich.

Scroll of klik om naar de website te gaan
x

SOLANUM DULCAMARA

SOLANUM DULCAMARA

De titel van de in eigen beheer uitgebrachte dichtbundel is de naam van de plant bitterzoet. Zo voelt het rouwen om de dood van mijn partner, een jaar later, in de lente, tijdens de lockdown.

De wonderzachte beelden van Linda Hendrickx – één bij elk gedicht – maken van het boekje een kleinood dat ook niet poëzieliefhebbers kan bekoren.

Kostprijs: 22 EUR (+ verzendkosten)
Te bestellen via mail: info@gerkeverthriest.be