Rouwtherapie

Je moet de weg zelf gaan, maar daarom niet alleen.

Wat is het?

Het zit in ons DNA om ons te hechten aan mensen die ons dierbaar zijn en aan dingen die ons leven de moeite waard maken. Maar alles verandert, niet alles loopt zoals wij het gedroomd hebben, niemand is onsterfelijk. Ook rouwen maakt deel uit van ons leven als mens.

Meestal slagen we er in om, met de steun van familie en vrienden, met vallen en opstaan, onze weg te zoeken en te vinden door het land van rouw. Jammer genoeg is dat niet altijd zo. Dan is het goed om hulp te zoeken.

We kunnen ervoor kiezen om, wat er in ons omgaat, toe te vertrouwen aan iemand die ons niet kent, maar wel aandachtig en begripvol naar ons wil luisteren. Iemand die aanwezig is en blijft en ons helpt om klaarder te zien, zodat we weer verder kunnen.

Ik zie mezelf als de ‘therapon’ (letterlijk: bediende), iemand die zich ten dienste stelt van jouw proces.

Wie kan bij mij terecht?

 • Je hebt geen afscheid kunnen nemen.
 • Je wordt zo erg in beslag genomen door alles rond het verlies, dat je er niet in slaagt om de dingen te doen die je gewoon bent om te doen.
 • Je gaat gebukt onder intense gevoelens van gemis die sterker lijken te worden naarmate de tijd verstrijkt.
 • Je hebt last van pijnlijke gevoelens die je steeds weer overspoelen.
 • Je merkt dat je je prikkelbaar en onrustig voelt of onverklaarbare lichamelijke klachten hebt sinds de verlieservaring.
 • Je probeert uit alle macht om het gemis (of wat dan ook) niet te voelen.
 • Je wordt geplaagd door negatieve gedachten over jezelf (over wat je voelt of niet voelt; over wat je doet, gedaan hebt of had moeten doen).
 • Sinds je verlieservaring heb je het moeilijk om anderen te vertrouwen of staat er een soort muur tussen jou en de mensen om wie je geeft.
 • Je kan je verhaal bij niemand kwijt.
 • Je kreeg te maken met verlies dat je het gevoel geeft dat je (een stuk van) jezelf bent kwijtgeraakt. Je twijfelt ernstig aan jezelf en aan je mogelijkheden. Wie ben je nog? Wie kan je nog zijn?
 • De verlieservaring heeft je leven volledig overhoop gehaald. Hoe kan je leven nog zinvol zijn, het lijkt zo leeg? Je twijfelt eraan of je nog wel wilt leven.
 • Je draagt al jaren een ‘oud’ verlies met je mee dat nog aandacht en zorg nodig heeft of dat ineens weer opspeelt.
 • Je worstelt met de last van het verlies van bepaalde aspecten van jezelf (of van iemand die je dierbaar is) waar je dag in dag uit mee geconfronteerd wordt.

Hoe gaan we te werk?

Ik draag geen pasklare oplossingen aan, want ik geloof dat elke mens de ‘expert’ is van zijn eigen leven. Er wordt een veilige ruimte gecreëerd waarin datgene waar het ‘echt’ om gaat zich kan ontvouwen.

“Hoe beleef jij het allemaal?” is het uitgangspunt, niet de objectieve feiten. Er is niet alleen aandacht voor gedachten, gevoelens en gedrag, maar ook voor lichamelijke gewaarwordingen. Je wordt uitgenodigd om je te openen voor wat ze jou komen vertellen, voor hun betekenis. Je wordt aangemoedigd om contact te maken met je dromen en verlangens, met je levensenergie.

gerke

Zo krijg je de sleutels in handen om die stappen te zetten die nodig zijn om je leven weer alle glans te geven.

Praktisch

 • Je kan je aanmelden via telefoon (0471.31.34.79) of mail (info@gerkeverthriest.be) en dan leggen we een eerste afspraak vast.
 • In het eerste gesprek maken we kennis met elkaar en vertel je waar je het moeilijk mee hebt en wat je anders zou willen. Samen bekijken we of we jouw vraag en mijn aanbod op elkaar kunnen afstemmen. Indien dat niet het geval zou zijn, zoek ik met jou naar andere mogelijkheden.
 • Als we besluiten om een traject te starten, dan bepalen we in overleg de frequentie van de gesprekken. Deze is doorgaans tweewekelijks, maar dit is geen vaste regel – we bekijken wat voor jou passend en haalbaar is.
 • Een therapiesessie duurt 50 minuten en kost 60 EUR.
 • Wie aangesloten is bij de Christelijke Mutualiteit geniet een terugbetaling van 10 EUR/sessie, voor maximaal 12 gesprekken, mits een doorverwijsbrief van een arts. De Liberale Mutualiteit betaalt 10 EUR/sessie terug, voor een maximum van 60 EUR per kalenderjaar.
 • Mijn praktijk is gevestigd te Schepdaal, Albert I—straat 44. Ook met openbaar vervoer bereikbaar: De Lijn bussen 127 en 128 Brussel-Ninove (halte ‘Schepdaal Centrum’) en bus 118 Brussel Zuid - Schepdaal (halte ‘Schepdaal Markt’).

SOLANUM
DULCAMARA

SOLANUM DULCAMARA

Nu Beschikbaar

De Tussentijd Rouwtherapie & Focussen

Gerke Verthriest

Zelfs het donkerste donker draagt licht in zich.

Scroll of klik om naar de website te gaan
x

SOLANUM DULCAMARA

SOLANUM DULCAMARA

De titel van de in eigen beheer uitgebrachte dichtbundel is de naam van de plant bitterzoet. Zo voelt het rouwen om de dood van mijn partner, een jaar later, in de lente, tijdens de lockdown.

De wonderzachte beelden van Linda Hendrickx – één bij elk gedicht – maken van het boekje een kleinood dat ook niet poëzieliefhebbers kan bekoren.

Kostprijs: 22 EUR (+ verzendkosten)
Te bestellen via mail: info@gerkeverthriest.be