Focussen

Luister naar je lichaam, het weet meer dan jij.

De grondlegger van Focussen is Eugene Gendlin (1926 - 2017), hoogleraar psychologie en filosofie aan de Universiteit van Chicago. Hij ontdekte in de jaren ’60 dat succesvolle therapieprocessen te maken hebben met een vriendelijke en niet oordelende aandacht voor het lijfelijk aanvoelen van situaties in het hier en nu. Cliënten die op een milde en open manier stil staan bij de lijfelijke gewaarwordingen die een gebeurtenis of probleem bij hen wakker maakt, lijken de sleutel tot een positieve verandering in hun leven te bezitten.

gerke

Ik ontdekte focussen tijdens mijn opleiding lichaamsgerichte-experiëntiële psychotherapie. Of beter gezegd: ik kreeg woorden voor iets dat ik zelf wel al deed, namelijk stilvallen en contact maken met een soort ‘innerlijk zintuig’ dat me laat weten wat een gebeurtenis met me doet. Tijdens een focussessie kon ik gewaarworden hoe er ‘van binnen’ ook soort ‘kompas’ is dat de weg wijst naar de meest passende volgende stap. Mijn fascinatie voor de ‘wijsheid van het lichaam’ was gewekt! En ook mijn verlangen om focustrainer te worden, zodat meer mensen zouden kunnen proeven van de weldaden van focussen.

Want focussen is niet alleen heilzaam in therapie. Ik ervaar het eerder als een manier van in het leven staan. Focussen is een leidraad die maakt dat ik het gevoel heb dat mijn leven stroomt, rijk en betekenisvol is; dat ik goede keuzes kan maken en nieuwe mogelijkheden ontdek als ik vast ben gelopen; dat ik me met meer zelfvertrouwen mijn eigen weg vind en ga.

Ben je nieuwsgierig naar hoe ook jij geïnspireerd kan worden door de "wijsheid van je lichaam"? Ik leer je graag focussen!

Praktisch

  • Je kan je aanmelden via telefoon (0471.31.34.79) of mail (info@gerkeverthriest.be) en we gaan na of focussen dat is wat je zoekt en op welke manier je wil leren: via Zoom of in mijn praktijk (Albert I – straat 44, Schepdaal).
  • Je kan de basispassen aanleren door twee keer vijf sessies van anderhalf uur te volgen. Uiteraard kan je de keuze maken om enkel de eerste vijf sessies mee te maken. Zowel na het eerste traject (focussen niveau 1) als na het tweede traject (focussen niveau 2) kan je je verder bekwamen bij andere focustrainers (zie www.focussenvlaanderen.be)
  • Een traject kost 245 EUR. Wie zich aanmeldt voor de twee trajecten betaalt 450 EUR.

SOLANUM
DULCAMARA

SOLANUM DULCAMARA

Nu Beschikbaar

De Tussentijd Rouwtherapie & Focussen

Gerke Verthriest

Zelfs het donkerste donker draagt licht in zich.

Scroll of klik om naar de website te gaan
x

SOLANUM DULCAMARA

SOLANUM DULCAMARA

De titel van de in eigen beheer uitgebrachte dichtbundel is de naam van de plant bitterzoet. Zo voelt het rouwen om de dood van mijn partner, een jaar later, in de lente, tijdens de lockdown.

De wonderzachte beelden van Linda Hendrickx – één bij elk gedicht – maken van het boekje een kleinood dat ook niet poëzieliefhebbers kan bekoren.

Kostprijs: 22 EUR (+ verzendkosten)
Te bestellen via mail: info@gerkeverthriest.be